Alman ressam ‘Richter’e yeni rekor geliyor

Rock ve blues müziğinin en önemli isimlerinden Eric Clapton, çağdaş sanat koleksiyonundan bir tabloyu daha satışa sunacak.

Christie’s müzayede evinin 21 Kasım günü New York’ta düzenleyeceği açık artırmada, soyut çalışmalarıyla tanınan Alman ressam Gerhard Richter’in ‘Abstraktes Bild’ serisinden Clapton’ın sahip olduğu 1993 tarihli ‘809-1’ kodlu eser satışa sunulacak. Satış için New York’a gelmeden önce Londra ve Paris fuarlarını gezecek olan tablonun 20 ila 25 milyon dolar (40 ila 50 milyon lira) arasında alıcı bulması bekleniyor. Clapton yine Richter’in aynı serisine ait, 1994 tarihli ‘809-4’ kodlu eseri geçtiğimiz sene ekim ayında müzayedede satışa sunmuş, 14-19 milyon dolar arasında alıcı bulması beklenen eser, beklentilerin oldukça üzerine çıkıp alış fiyatının otuz katına, 34 milyon dolara (68 milyon lira) satılmış ve ‘yaşayan bir sanatçıya ait en pahalı tablo’ unvanını kazanmıştı. Clapton bu iki eserle beraber henüz satışa sunmadığı başka bir Richter tablosunu 3.4 milyon dolara satın almıştı. Ünlü gitaristin Richter tablolarını neden elden çıkardığı ise bilinmiyor.

‘Ekonomik kriz kadar saçma’
‘Abstraktes Bild (809-4)’ adlı tablo, ‘yaşayan bir sanatçıya ait en pahalı tablo’ unvanını daha sonra yine bir Gerhard Richter eserine, geçtiğimiz mayıs ayında satışa sunulan 1968 yılına ait ‘Domplatz, Mailand’ tablosuna kaybetti. Richter tablolarının satış fiyatlarına dair kendisine sorulan bir soruya, “Bu en az ekonomik kriz kadar saçma bir olay. Buna anlam vermek imkansız,” cevabını vermişti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir