müzayede mezat

Müzayede, Mezat Nedir?

Taşınır, taşınmaz konut veya konut dışı mülkiyetler üzerinde gerçekleşen müzayede nedir ya da mezat nedir gibi sorulara öncelikle cevap verebilmek için konuya hakim olmamız gerekmektedir.

Müzayede nedir öncelikle geçmiş tarih bulgularına baktığımız zaman mal ve arazi üzerinden satışa çıkarılan mülkiyetlerinin yanında, eski yunan medeniyeti içinde bu yolla bir köle satışı da gerçekleşmekteydi. Köle müzayedeleri 18. ve 19. yüzyıl dünyasına kadar belli aralıklarla yapılmaya devam edildi.

Gelişen ve modernleşen dünyaya geçişle beraber bu durum artık sadece antika sanat eserleri veya taşınır ya da taşınmaz mülkiyetler üzerinden oluşturuldu. Kısacası müzayede nedir diye baktığımız zaman; aslında uzun bir süre boyunca, nesne veya canlı pazarlama sistemi olarak yürütülen ve oluşan dünya düzenine göre sistemini geliştirip, ilerleten bir oluşum olarak karşımıza çıktığını görmekteyiz.

Mezat Nedir, Müzayeden Farkı Nedir?

Mezat nedir. Sorusuna aslında müzayede ile ilgili olan açıklama üzerinden cevap verilebilir çünkü mezat ile müzayede aynı şeyi temsil etmektedir. İkisi de taşınır veya taşınmaz mülkiyetler üzerinde, açık arttırma sonucu kişiler tarafından yapılan yüksek meblağlar neticesinde satışa sunulmayı ifade eder.

Açık arttırmayla satışa sunulan ürün genellikle geleneksel ve tarihsel nesnelerden oluşmaktadır. Bu nesneler açık arttırmaya çıkarılmadan önce belli bir fiyat tarifesi üzerinden satışa sunulur. Ardından ürünü almak isteyen kişiler tarafından açık arttırma yoluyla sabit fiyat üzerinden, fiyatlar daha da arttırılmaya başlanır. En son olarak da ürün için en yüksek fiyatı biçen kişi tarafından gerekli prosedürler izlenilerek, satın alınır.

Böylelikle mezat nedir. Ya da müzayeden bir farkı var mıdır sorularına kısa bir cevap verecek olursak; mezatın, müzayede ile aynı şey olduğunu ve açık arttırma yoluyla ürünlerin satışa çıkartılıp, belli kişiler tarafından satın alınma işlemlerini temsil ettiğini söyleyebiliriz.

Müzayede, Mezat Kuralları

• Müzayede de ürün için fiyat belirlenmeden, satın almak isteyen kişiler tarafından fiyat artışı yapılmamaktadır.
• Müzayede mal için en yüksek fiyat aralığı biçen kişi, ürünü satın alır. Ancak açık arttırmayla satışa sunulan mal, belirlenen fiyatın altında satım işlemleri gerçekleştirmez.
• Açık arttırmayla, başlangıç fiyatı üzerinden satışa sunulan mal, alıcı bulduğu zaman gerekli prosedürler uygulandıktan kısa süre sonra, alıcı kişiye teslim edilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir