Sahaf Nedir, Ne İş Yapar, Nerededir?

Wikipedia : Sahaf, genel anlamıyla eski, artık basımı yapılmayan ya da ikinci el dergi ve kitapların alınıp satıldığı veya başka bir kitapla değiştirildiği küçük işletmeler ile bu mesleği yapanlardır. Bu tür kitap satış noktalarını, mekanlarını diğer benzerlerinden ayıran en büyük özellik ikinci el ürünlerin bulunabilmesi ve takas yöntemiyle ticaretin gerçekleşebilmesidir. Özellikle artık basılmayan, kısıtlı sayıda basılan fakat güncelliğini koruyan, ihtiyaç duyulan ya da tarihi önemine ilişkin olarak bir değer taşıyan her türlü basılmış eser bu alış verişin konusu olabilir. Sahaflar, bilimsel veriye ulaşabilmenin kütüphaneler dışındaki kaynak sağlayıcıları olabileceği gibi, tarihtekileri ve bellektekileri somut verilerle günümüze taşıyan önemli sosyo-kültürel mekanlardandır. Özellikle efemera koleksiyonerleri için önemli kaynaklar barındırmaktadırlar.

1 – Sahaf  yada Sahhaf genel anlamıyla artık basımı yapılmayan yada ikinci el  dergi ve kitapların alınıp satıldığı kitap takasın yapıldığı , kültür hizmetinin sunulduğu küçük bir işletmedir .

 2 –  Sahaf  kendinden önceki her türlü bilimsel kaynağı kendinden sonraki kuşağa aktaran kişidir.
 3 – Başka bir deyişle Sahaf ; bir zenginin çöpünü başka bir zenginin rafına koyma işidir. Şüphesiz bu tanım daha ziyade koleksiyonerlere uygun bir tanımdır.
  4- Devlet açısından sahaflık ne yazık ki adı konmamış bir meslektir. Maliyeye gidip ” sahaf dükkanı açacağım” dersiniz olumsuz yanıt alırsınız . Ancak Kitap , Yayıncılık veya Kırtasiye olarak açabilirsiniz . Yani devlet gözünde tanımsızdır.
Yıllar önce kitap seven bir dostum ile sohbet ederken ” biliyormusun Temel bey ,  Osmanlı İmparatorluğunun yükselme döneminde Padişahlar bir yere sefer düzenlerken özellikle iki meslek grubunun fikirlerini almaya özen gösterirlerdi . Sarraflar (Kuyumcular) ve Sahaflar . Aslında bu son derece anlaşılır bir şeydir . Sarraflar sefer düzenlenecek bölgenin ekonomik durumunu Padişaha sunarlarken , Sahaflar ise o bölgenin kültürel durumu hakkında Padişaha bilgi sunarlarmış  “
Bu bilgiyi 2006 yılında sonsuzluğa uğurladığımız bir arkadaşım anlatmıştı . Geçmişte  devlet’e bir çeşit danışmanlık hizmeti sunmuş olan  Sahafların bu günkü durumu ise içler acısıdır . Son yıllarda  yerel yöntemlerin katkılarıyla Sahaf  Festivali  , Fuarı  hatta Tüyap ‘tan yer ayrılması  ise geç kalınmış iyi bir gelişmedir.
Sevgili  Sahaf abilerimiz alınmasın ama biraz sıradışı insanlardır. Birazcık uçuk kaçık yönleri vardır . Pek çok şey dillerindedir , fiiliyatta ise pek bir şeyleri yoktur. Bir araya geldiklerinde devrim yaparlar hükümet değiştirirler Amerika’ ya  , Nato ‘ya  ve Birleşmiş Milletlere kafa tutarlar . Hatta dünyanın şeklini dahi değiştirirler. Elbette bunların hepsi sözde kalır. Yenilir , içilir , sohbet edilir  bir sonraki buluşmanın randevuları verilir.
Sahaflar  parayı sevmez, tabi parada onları . . Elinde üç beş kuruş oldu mu hemen gider kitap alırlar.   Sahafların bir özelliği de  kıskançlıktır , ama eşini değil kitaplarını kıskanırlar . Varsa yoksa dünyaları  kitaplarıdır.  Sahafların görünürde ne kursu vardır nede hocası . Bir kitapçının gerçek anlamda Sahaf olma süresi  20 yıldır. Sahaflığın  hocası yok dedik ama ; hemen itiraf edeyim ki ,  Sahafların hocası siz değerli müşterileridir. Peki ne zaman sahaf olunur ?
Bana göre artık siz değerli hocalarını ( müşterilerini ) kovmaya başladığı andan itibaren Sahaflık başlar. Yani sıradışılık , uçuk kaçıklık başlamıştır artık.
Ben Sahaflığın tam kenarındayım ikinci el kitap alıp satıcısıyım . Çünkü ; henüz kimseyi kovmadım, hatta ben kaçtım . Sahafları bu duruma getiren Sahafların kendileri ve müşterileridir . Ama  ne müşteriler sahafsız , nede  Sahaflar müşterisiz olur.
Sahaf  – müşteri ilişkisini zedeleyen bir sebepte gelişen teknoloji yani internettir . Sahafların en önemli özelliği müşteriyle yüz yüze sohbet ederek alışveriş yapması , bilgisini geliştirmesidir. İnsanları tanıması fikir alışverişi yapmasıdır .  İnternet alış verişinde ise Sahaflığın bu bölümü kalkmaktadır . Sahaf  ve müşteri dostluğunu bitirmektedir. Ayrıca internetteki fiyatlar Sahaflıkla uzaktan yada yakından ilgisi yoktur. Bu da Sahaflara büyük zarar vermektedir. Peki kitap fiyatları neye göre belirlenmelidir ? Şunu hemen belirteyim ki  fiyatlar alıcıyla satıcı arasındadır. Ama yinede aşağıdaki  krıterler fiyat belirlemede etkili olur.
    1 -) Yazarı
    2 -) Yayınevi
    3-) İlk Baskısı
    4-) Kondisyonu
    5-) Konusu
    6-) Sayfa , Cilt , Kapak , Resim , Harita , Renk
    7-) Baskı ( tarihi , yeri ve adeti )
    😎 Son çıkan ise korsan olup olmadığı
Kitabın fiyatını belirlemede etkin olmakla beraber , O AN SAHAFIN PSİKOLOJİK DURUMU fiyatı belirlemede en önemli etkendir . Yani Sahafın  uçuk kaçıklığı  fiyatı belirler . Benzetme olmasın ama 10 TL. ‘ lik kitabı sana vermez , başka bir zaman  ise 500 $ ‘ a satabileceği kitabı size hediye edebilir ..
İşte Sahaflık böyle bir şeydir … !
 bizimsahaf.com.

 

“Sahaf Nedir, Ne İş Yapar, Nerededir?” üzerine bir yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir